Werking Cleanfix

Werking omkeerbare Cleanfix

In de moderne mobiele voertuigen is door de veranderde emissie eisen het koelsysteem veel belangrijker geworden. Hierbij moet, naast het koelsysteem van de motor, gedacht worden aan koelers voor onder andere de inlaatlucht, brandstof, airco, transmissie en hydraulische systemen. De koelcapaciteit van de ventilator is in de meeste gevallen sterk vergroot om dit te kunnen behappen. Het aanzuigen van stof en andere vervuiling veroorzaakt een afname van de luchtstroom in de koelers. Om toch de koelcapaciteit te behouden wordt het toerental van de ventilator verhoogd wat een toename geeft van het brandstofverbruik. Het reinigen van het koelpakket is een tijdrovende en, door moeilijk bereikbare koelers, vaak een lastige klus.

 

Cleanfix heeft hier een oplossing voor door innovatieve omkeerventilatoren, die niet alleen lucht aanzuigen, maar ook het koelpakket krachtig kunnen schoon blazen. Dankzij het 180 graden draaien van de bladen om hun eigen as door de dwarsstelling heen bij een gelijkblijvende draairichting, levert de Cleanfix ventilator een verhoogde en optimale luchtstroming bij het reinigen. Dit in tegenstelling tot hydraulische omkeerbare ventilatoren met starre bladen, die gebruik maken van het veranderen van de draairichting voor een reiniging. 

De vorm van de bladen werkt dus volledig mee in omgekeerde richting. Dit geeft geen capaciteitsverlies in de luchtstroom. Dit kan plaatsvinden bij vol vermogen en toerental. De bladen zijn d.m.v. een pen verbinding of tandheugel centraal met de zuiger, welke door olie of lucht zorgt voor de verplaatsing van de bladen, met elkaar verbonden. Dit geeft een soepele gelijkmatige verdraaiing van de bladen tegen veerdruk in. Deze veerdruk zorgt ervoor dat de ventilator altijd weer in de werkstand terug zal keren. Dit gepatenteerde concept werkt nu al meer dan 20 jaar en heeft zich meer dan 100.000 keer bewezen.